Marknadsföring.jpg

Vad är marknadsföring?


Marknadsföring kan betecknas som alla aktiviteter som man utför för att få en ökad försäljning, av en produkt. Man analyserar vad som är bäst för att få en produkt att öka i försäljning, samt omtycke. Företagen använder sig av marknadsföring så att du som konsument får upp ögonen för deras produkt. Om en företag vill sälja en tvål så kommer den ut på marknaden lättare om man marknadsför den via punkterna du ser nedan men företagen använder sig även av rabatter och erbjudanden vid en lansering av en ny produkt. T.ex. när ett känt kakföretag lanserade en ny smak sommaren 2010 så tillkom även en rabattkupong på ca. 5 kr vid köp av produkten.

Man kan marknadsföra sin produkt genom:

   • Reklam

   • Sponsring

   • Skyltning

   • PR

   • Mässor

Marknadsföring via sociala medier har blivit allt populärare bland företagarna. Numera är det hit som folk dras till platser såsom Facebook, Myspace osv. På Facebook kan företagen välja vilken målgrupp som man vill rikta in sig på, och på så sätt visas produkten på deras profiler. Det gäller att komma ihåg att INGEN vara säljer bra utan någon marknadsföring, hur bra den verkar vara. För att genomföra en bra marknadsföring måste man diskutera olika saker.


   • Vilken ålder är företagets / produktens målgrupp?

   • Har vi några konkurrenter? (måste vi isåfall satsa på mer marknadsföring?)

Eftersom att det finns så många konkurrenter där ute, så använder sig företagen ibland av undersökningar bland kunderna. Så att dom får en aning om vad kunden gillar, samt inte gillar. Man kan då genom detta komma fram till exempel ett erbjudande, som man då ska kunna använda sig av i nästa kanpanj för att kunna framhäva sin produkt på bästa sätt. Sedan måste man även granska marknaden för att få största möjliga slagkraft

Digital marknadsföring:

Under 2007 använde sig ett svenskt företag av följande marknadsföring får att slå sina konkurenter:Tre-s_kaxiga_hundtrick.jpeg

Denna reklam ledde till en sk. katt och råtta lek mellan företagen som slutade med att alla kom ut med olika versioner av hundarna. Marknadsföringskriget fick namnet "Hundkriget".Av: Pontus Johansson & Martin Marklund MP1B

Källor: Trendpointmedia.com http://sv.wikipedia.org/wiki/Marknadsföring http://www.aftonbladet.se/pryl/tele/article2029547.ab
HUR BLIR MAN MARKNADSFÖRARE?

Man kan gå väldigt många vägar för att bli marknadsförare. Ett sätt är om man exempelvis är platschef, så kan man gå en kurs för att bli marknadsförare. Det behövs inga särskilda betyg eftersom det är en kurs man går för att bli just marknadsförare. Oavsett lärform har du tillgång till skolans lokaler. Hur lång tid du kommer att studera en kurs beror bland annat på vilken läroform du och läraren kommer överens om.


Marknadsföring innebär vilka och vad man vill få ut av sitt företag och vilka man ska nå ut till. Marknadsföring är ett annat ord för reklam. Man kan marknadsföra sig inom reklamblad, tv, tidningar, radio osv. För att kunna bli marknadsförare så måste man gå minst tre år på gymnasiet.

1.jpg


external image istock_000009052797xsmall.jpg


Johanna Persson & Gabriella Wisten MP1B

Källor: tranfot.se, smhsverige.se, Wikipedia, Saco.se, lonestatestik.se Bild: http://media.businesssmartclub.se/2010/02/r Bild: http://www.bondai.se/wp-content/uploads/2009/07/istock_000009052797xsmall.jpgSPONSRING:

Sponsor kallas den som ekonomiskt stöder en annan verksamhet utan att få någon särskild motprestation utöver reklam- och annat marknadsföringsvärde. Sponsorer är väldigt vanliga inom dagens idrottsrörelse men förekommer även inom kulturen och andra ideella verksamheter.

Företag brukar ofta sponsra te.x en duktig skidåkare med kläder och utrustning och i gengäld få reklam för märket.
external image sponsorpatch_screen1.jpg


Såhär kan det ofta se ut på te.x en hockeymatch eller annat, då sponsorer sponsrat med pengar för att få reklam med sitt märke.


Simon Isaksson, Joakim Granberg, Anton Paulsson Nöjd & Carl Nordström MP1B

Källförteckning: Wikipedia
Bild: http://www.fifa4fans.de/downloads/screens10/sponsorpatch_screen1.jpgBra marknadsföring
kap6_2_marknadsforing.jpg
Telefonintervju med Fredrik Karlsson som jobbar på Vinter Reklambyrå, Luleå.

Marknadsföring är alla åtgärder som görs för att främja omsättning av varor och tjänster. Det är en hel vetenskap som ligger bakom och den måste ha ett mål. Reklam är en större del av vår vardag än man kanske tror. Bara en dagstidning innehåller 50% annonser.


Malin Sundström & Pernilla Johansson MP1B

Bokkällor: Marknadsföring av Armand Dayan, Marknadsföring i nya media av Micael Dahlén
Bild: http://kurs02.strax.ax/start.con?iPage=66&m=194